There's no excuse to be bored. Sad, yes. Angry, yes. Depressed, yes. Crazy, yes. But there's no excuse for boredom, ever. (Viggo Mortensen)

pondělí 13. srpna 2012

O symbolickém horolezení

(Nová adresa, noví čtenáři (alespoň doufám), ideální příležitost pro nový vysvětlující článek!)

Ernest Thompson Seton, zakladatel Woodcraftu čili Ligy lesní moudrosti, kdysi napsal příběh Stoupání na horu jakožto předmluvu a symbolický rámec k woodcrafterským zkouškám. Z tohohle nápadu vyšel i Kyb, když v roce 2001 představil projekt Cesta k vrcholu. Základní myšlenka je úplně stejná - dokaž si, co v tobě vězí, zkus vystoupit na horu!

Kyb ale tenhle nápad poupravil pro použití v podmínkách běžného skauta a zároveň rozšířil záběr. A tím vzniklo horolezení symbolické - lezec nestoupá na skutečnou terénní nerovnost, ať už libovolné výšky, ale plní sadu úkolů různého zaměření, přičemž za jejich splnění získává symbolické výškové metry. Symbolický výškový metr čili svem je jednoduše bod v bodovacím systému. A aby body a úsilí mířily k nějakému cíli, zvolí si lezec, na jakou horu leze - její výška určuje počet svemů, které má nasbírat.

(Ukazuje se ale, že lezení je celkem návykový životní styl, lezci zpravidla u jedné hory jakožto důkazu vlastní zdatnosti nezůstanou.)

Základní myšlenka je velice jednoduchá. A realizace? No... jaký si to kdo udělá, takový to má. Dá se vylovit pár úkolů "mimochodem", takových, které člověk plní běžně (ujité kilometry, nastoupané schody, školní známky, účast na akcích, čtení knížek...), nasbírat svemy z nich, a pak je to celkem nuda. A dají se najít úkoly zajímavé (třeba Prameny, potoky a říčky), úkoly zpříjemňující učení (Cizí jazyk, Herbář...), úkoly praktické (Vaření, Mouka, Maso...), úkoly pohybové (Atletika, Netradiční sporty...) i úkoly vyloženě drsné (Bivak, Hlad, Třídenní robinson...).

Na nových stránkách Cesty k vrcholu jsem se pokusila přehledně shrnout a vysvětlit symbolické horolezení. Tenhle článek má za hlavní účel vysvětlit, co je to ten "svem", kterým se tu a tam v článcích oháním, a proč mám články oštítkované názvy osmitisícovek. Tak proto :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat